nederlands english francais deutsch
Bijbehorende regio
Bordeaux
Bijbehorende druiven
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Carménère
Malbec
Merlot
Pomerol
Pomerol


Een relatief klein wijngebied op de rechter-oever van de Dordogne, bij Libourne. De wijnregio ligt naast de ‘graves’ (kiezels) van St.-Émilion. De Pomerol is bekend vanwege haar fluweel-achtige en sensuele wijnen. Er zijn geen echte Châteaux , er is zelfs geen stadje. Er is alleen een klein kapelletje op een lage heuvel. Deze heuvel, de Monticule de Pomerol, geeft zijn naam aan deze appellatie.


http://www.youtube.com/watch?v=WzA7e02uiLo
Pomerol<


-Alleen wijnen van de communes Pomerol en speciale percelen in Libourne.
-Alleen rode wijn
-Druivensoorten rode wijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Carmenère.
-Productie: max. 40 hl. per ha.

De beste delen van de Pomerol hebben een bodem van zand en kiezel. Meer naar het westen wordt de bodem meer zanderig. De onderlaag staat bekend als ‘crasse de fer`. Een soort pan met kiezels in het oosten en klei in het noorden en midden. In een speciaal deel van deze pan ligt het fameuze huis Pétrus.
Crasse de fer Kiezels Zand

KLIK HIER: het aktuele weer in Pomerol<
Pomerol heeft een maritiem klimaat, veroorzaakt door de Atlantische oceaan. De warme Golf Stroom en de Gironde fungeren als warmte-regulator en temperen het klimaat. Dit zorgt voor milde winters, warme zomers, en een lange, zonnige herfst. De regio wordt tegen de zeewind beschermd door de kuststrook met dennenbossen die bijna parallel aan de regio loopt.Tot grote zorg van de wijnboer beginnen de oogst-tijd en het regenseizoen ongeveer tegelijkertijd. Als de regen vroeg is, zullen niet alle druiven rijp zijn. Als de regen laat komt , tijdens de oogst, kunnen de druiven verliezen aan concentratie. Statistici hebben opgemerkt dat, vanuit oogpunt van het klimaat, er elke tien jaar een patroon is van drie goede jaren, drie slechte jaren, en vier gemiddelde jaren. Soms wordt de normaal gesproken milde regio ruw herinnerd aan haar noordelijke ligging. In Februari 1956 was er een strenge vorstperiode met temperaturen onder -18 C (0F). Ook sluimert er altijd de angst dat de Saint de Glace de juist uitgekomen wijnstokken beschadigt in de eerste weken van Mei. Zoals in 1991.
Atlantische oceaan Zonnig Zonnige herfst